Een Warmte Koude Opslag is een duurzame manier om gebouwen te verwarmen en te koelen door gebruik te maken van de natuurlijke warmte en koude in de bodem. Het systeem maakt gebruik van ondergrondse lagen om warmte en koude op te slaan en te hergebruiken.
Hoe werkt een Warmte Koude Opslag precies?
Het WKO-systeem van het UMCG en de RUG bestaat uit acht ondergrondse bronnen (putten): vier warme en vier koude bronnen. Deze bronnen zijn met elkaar verbonden door een leidingstelsel en worden gebruikt om grondwater te onttrekken en weer terug te pompen. Iedere bron pompt maximaal 250 kubieke meter per uur heen en weer. Dit betekent dat de vier koude bronnen samen 1000 kubieke meter per uur heen en weer pompen. Dit staat gelijk aan één zwembad. Op jaarbasis wordt er dus twee miljoen kuub heen en weer gepompt: dit is één miljoen van de warme naar de koude bron en één miljoen andersom. Dit staat gelijk aan 3200 zwembaden. Ditzelfde geldt voor de warme bronnen. De warmte en de kou van het grondwater worden door middel van een warmtepomp naar het gebouw toe gepompt. Onderstaande afbeelding geeft weer hoe dit systeem in zijn werk gaat.
De aankomende jaren gaan het UMCG en de RUG elf bestaande én nieuw te bouwen gebouwen aansluiten op deze Warmte Koude Opslag. Dit bespaart ongeveer 1,2 miljoen kubieke meter aan aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan 1000 woningen. Onderstaande afbeelding geeft weer hoe dit in zijn werk gaat.
Werking in de zomer
In de zomermaanden wordt het gebouw gekoeld door koud water (grondwater) uit de koude bron omhoog te pompen. Dit koude water neemt de warmte uit het gebouw op, waardoor het gebouw afkoelt. Het opgewarmde water wordt vervolgens teruggepompt naar de warme bron in de bodem. De warmte uit het gebouw wordt dus opgeslagen in de warme bron, die later, in de winter, weer gebruikt kan worden.
Werking in de winter
In de wintermaanden werkt het systeem omgekeerd. Het opgewarmde water uit de warme bron wordt omhoog gepompt en gebruikt om het gebouw te verwarmen. Het afgekoelde water dat overblijft na het verwarmen van het gebouw, wordt teruggepompt naar de koude bron. Hier wordt de koude energie opgeslagen om later in de zomer te worden gebruikt.
Energieopslag
Gedurende het jaar wisselen de bronnen van functie: de koude bron wordt in de winter opgeladen en in de zomer ontladen. Voor de warme bron gebeurt precies het tegenovergestelde: deze wordt in de zomer opgeladen en in de winter ontladen. Het systeem is zo ontworpen dat er over het jaar een thermische balans wordt bereikt; de hoeveelheid warmte die in de zomer wordt opgeslagen, wordt in de winter teruggewonnen, en de hoeveelheid koude die in de winter opgeslagen wordt in de zomer teruggewonnen.
Bekijk hier een animatie van hoe het Warmte Koude Opslag systeem in zowel de winter als de zomer werkt.
Hoe ziet een Warmte Koude Opslag eruit?
Bekijk met dit filmpje hoe een bouwplaats voor het aanleggen van de Warmte Koude Opslag installatie er uit komt te zien.