Submenu

Q&A

Een Warmte Koude Opslag is een manier om de warmte van de zomer en de kou van de winter te gebruiken om de gebouwen van het UMCG te verwarmen en te koelen. Dit gebeurt door middel van het koelen en verwarmen van grondwater.  Samen met warme en koude bronnen en een warmtepomp wordt het meest efficiënte verwarmingssysteem mogelijk gecreëerd, zonder gebruik te maken van aardgas.  

Door middel van een Warmte Koude Opslag, in combinatie met een warmtepomp wordt een efficiënt verwarmingssysteem gecreëerd, zonder gebruik te maken van aardgas. Met de aanleg van deze Warmte Koude Opslag zetten we een belangrijke stap om energieneutraal te worden. Zo verminderen we onze CO2-uitstoot en kiezen we voor een duurzamere manier van energiegebruik.

Er kan heel veel verwarmings- en koelvermogen worden opgeslagen in de bodem wat in een later stadium weer kan worden gebruikt. 

Lees hier meer over de voordelen van de Warmte Koude Opslag

Een aantal bestaande gebouwen en een aantal nieuw te bouwen gebouwen op de Noordpunt van het Healthy Ageing Campus terrein zullen worden aangesloten op het Warmte Koude Opslag-systeem.

Uiteindelijk werken we ernaartoe om de volgende gebouwen aan te sluiten op dit systeem: Centraal Dierenlaboratorium Groningen (CDG), Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde, European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA), Protonencentrum Groningen (PTCG), Centraal Laboratorium voor Diagnostiek en Research (CLDR), Anda Kerkhoven Centre (AKC), University College Groningen (UCG) en een aantal van de gebouwen aan de Vrydemalaan. 

Het enige wat bovengronds van de Warmte Koude Opslag-installatie te zien is, zijn acht halfbovengrondse of geheel ondergrondse putten. In het geval van een volledig ondergrondse put zie je alleen een putdeksel. In het geval van een halfbovengronds put zullen deze op een passende manier verwerkt worden in het landschap.

Elke boorlocatie is met hekken omringd. De boorlocaties zijn dus afgesloten en niet toegankelijk om zowe; de veiligheid van passanten als de veiligheid van de materialen aanwezig op de bouwplaats te waarborgen.

De Warmte Koude Opslag-installatie wordt aangelegd in opdracht van UB35, de projectorganisatie van het UMCG om alle ver(nieuw)bouwprojecten te realiseren. 

Remborg Bodemenergie uit Gorredijk is de hoofdaannemer. Samen met Antea uit Heereveen en Croonwolter&Dros uit Groningen wordt het project uitgevoerd. Sweegers en de Bruine is het adviesbureau welke verantwoordelijk is voor het ontwerp.

 

We hebben gekozen voor een lokale aannemer met lokale onderaannemers. Dit is een bewuste en duurzame keuze om zo te zorgen voor minder reisbewegingen en dus minder CO2 uitstoot. 

Vragen of opmerkingen kunnen gesteld worden via het mailadres warmtekoudeopslag@umcg.nl.

Nee, er zijn geen nadelige gevolgen voor u als buurtbewoner na het aanleggen van het Warmte Koude Opslag-systeem. U gaat hier niets van merken. Tijdens de aanleg van dit systeem kan er eventueel overlast plaatsvinden in de vorm van geluid of verkeer. Dit duurt ongeveer zes weken per locatie waar de putten worden gegraven. Zie de plattegrond voor de locaties van de putten.

U zult van het Warmte Koude Opslag-systeem niks merken en hier dus ook geen directe voordelen van ervaren. De gebouwen van het UMCG en de RUG worden aangesloten op dit systeem en zullen minder CO2- en stikstof-uitstoot produceren. Een indirect gevolg van deze CO2- en stikstofafname is dat de energiecentrale van het UMCG minder CO2 en minder stikstof zal uitstoten, waardoor er minder witte rook uit de "vijf pijpjes" van de energiecentrale zal komen. 

Nee, er is geen impact op uw aansluiting op Warmtestad. Het Warmte Koude Opslag-systeem zal dit op geen enkele wijze beïnvloeden. 

Gedurende ca 2-4 weken kan er een boormachine en/of aanverwante benodigdheden opgesteld staan. Dit is van tijdelijke aard. Daarna worden deze machines verplaatst naar de volgende boorlocatie. De totale duur van één bouwplaats zal maximaal 6 weken zijn, waarvan twee weken het op- en afbreken van de bouwplaats, en het andere deel de daadwerkelijke werkzaamheden. Wanneer de putten zijn aangelegd, zal dit geen enkele invloed hebben op uw uitzicht. De putten zullen namelijk op een passende manier in het landschap worden verwerkt.

Nee, de boorwerkzaamheden voor het aanleggen van de Warmte Koude Opslag-installatie geven geen enkel risico op trillingen en/of schade aan huizen of gebouwen.

Nee, het boren van bronnen geeft geen kans op verzakkingen, verschuivingen of aardbevingen. Voor de Warmte Koude Opslag-installatie halen we warm grondwater uit de grond terwijl we koud water weer terug pompen (en vice versa). Hierdoor zijn er geen grondzettingen. Met deze installatie blijft het opgepompte grondwater dus altijd in de grond. Het wordt enkel van de koude naar de warme bron gepompt en weer terug. De boringen die wij doen voor de aanleg van de Warmte Koude Opslag gaan slechts tot 120 meter diep.

Dit is zeker niet de bedoeling. In principe zijn we op iedere boorlocatie maximaal 6 weken bezig en zal de overlast hierna klaar zijn. Van de verder weg gelegen bouwplaatsen zal u waarschijnlijk geen overlast ervaren. Zie de plattegrond voor de locaties van de bronnen.

De aanleg van de Warmte Koude Opslag heeft geen invloed op de parkeergelegenheid op straat. De bouwplaatsen voor het aanleggen zijn op het Healthy Ageing Campus terrein (zie de plattegrond) en zullen dus niet op het openbare terrein zijn. Hierdoor heeft de aanleg van het Warmte Koude Opslag-systeem dus geen invloed op de parkeergelegenheid. 

De ruimte rond het UMCG-terrein is krap. We proberen zoveel mogelijk toch gebruik te maken van de ruimte die we tot onze beschikking hebben, maar het kan soms onvermijdelijk zijn dat er bijvoorbeeld een strook van de stoep gebruikt zal moeten worden. Dit zal hoogstens 6 weken duren.

In principe zal dit niet nodig zijn en worden er geen verkeersopstoppingen verwacht. Wanneer dit nodig zal zijn, zullen er uiteraard verkeersmaatregelen worden getroffen. Wel is het mogelijk dat er een deel van de stoep afgezet moet worden. Dit zal ter plaatse worden aangegeven. 

Deze zullen parkeren op een voor hen afgeschermde parkeervoorziening op het UMCG-terrein. 

Er komt een centraal depot voor de boorbenodigdheden op het UMCG-terrein te staan. Hiervandaan worden de betreffende materialen intern vervoerd naar de acht verschillende boorlocaties.

Een boormachine, drie grote waterbakken voor tijdens het boorproces, een vrachtauto, een keet en diverse randbenodigdheden. 

Tijdens het boren komt inderdaad wat zand en kleihoudend water vrij. Dit zal allemaal netjes worden opgeruimd.

Als dit zo is, staat deze heel zachtjes. De bouwvakkers houden rekening met de omgeving. 

Er zullen tussen de drie en zeven man aanwezig zijn.

De bedoeling is om eind oktober te starten met de boringen. Naar verwachting lopen de werkzaamheden tot en met februari. Het graafwerk voor de verbindende leidingen loopt naar verwachting tot mei. Wanneer er een definitieve planning bekend is, wordt deze geplaatst op de pagina "planning".

Er komt een boormachine en een aantal waterbassins te staan op de boorlocatie. Eerst wordt er een stalen buis een paar meter de grond in getrild. Door deze buis en met behulp van water zal de boormachine een boorgat boren tot een diepte van ca. 120 meter diep. Hier wordt vervolgens een buis in geplaatst waardoor grondwater in en uit de bron gepompt kan worden. Daarna wordt het boorgat weer netjes aangevuld met zand en klei en wordt in een later stadium het boorgat afgewerkt met een put.

Tijdens het intrillen van de stalen buis komt er geluid vrij. Helaas is dit niet anders, maar dit zal maximaal 1á 2 uur duren. Daarna gaat de boormachine aan het werk. Ook deze machine heeft een grote motor die geluid produceert. Het streven is om alleen overdag geluid te produceren, maar in geval van een calamiteit zal er ‘s avonds en heel uitzonderlijk (in overmachtsituates) ‘s nachts gewerkt moeten worden. De totale werkzaamheden per boorlocatie duren maximaal 6 weken, waarvan 2 weken voor het opbouwen en afbreken van de bouwplaats en waarin 2-4 weken werkzaamheden plaatsvinden.

Bij het boren zelf komen geen trillingen vrij. Bij het intrillen van de stalen buis (de casing) komen zeer beperkt trillingen vrij.


 

Nee, er wordt niet geheid. 

Er wordt in principe gewoon overdag gewerkt (tussen 7 en 17 uur). In overmachtssituaties is er een mogelijkheid dat er in de avond doorgewerkt moet worden, maar dit komt niet vaak voor. 

Een boring duurt grofweg een dikke week. Daarna zal de installatie worden verplaatst naar een volgende opstelplek. Het is de bedoeling om elke twee weken op een nieuwe plek te boren.

Nee, het boren van een waterbron geeft geen geur.

De stellage is in totaal ongeveer 14 meter hoog. 

Cookie settings