Submenu

Wat gaat er veranderen?

Het UMCG ontwikkelt een nieuw voedingsconcept dat aan het einde van 2024 geïmplementeerd zal worden door het hele UMCG. Gezonde en gevarieerde voeding en een passend aanbod bij de voedingsbehoeften van de patiënt dragen bij aan een goede voedingsinname en dus ook aan het herstel.

Vijf grote veranderingen in het voedingsconcept

  1. Digitalisering van de menukeuze: het bestelproces wordt gedigitaliseerd.
  2. Menukeuze en assortiment: het menu en het assortiment worden vernieuwd. 
  3. Bouw satellietkeukens: er worden zeven satellietkeukens en een dieet en innovatiekeuken gebouwd.
  4. Inrichting satellietkeukens: de keukens worden op een andere manier ingericht en worden ingericht met nieuwe materialen.
  5. Transitie centrale keuken naar satellietkeukens: het personeel wordt opgeleid en getraind om te kunnen werken in de nieuwe satellietkeukens. 

Vernieuwingen en kwaliteitsverbeteringen

  1. De maaltijdkeuze wordt gedigitaliseerd. Bij elk bed komt een tablet waarmee de patiënt zelf zijn maaltijd kan bestellen. De besteltijd wordt daardoor teruggebracht van 12 - 24 uur naar 1,5 - 2 uur voor de maaltijd. Zo kan de keuken beter inspelen op veranderingen, zoals ontslag, een spoedoperatie, verminderde eetlust of dieetwijzigingen. Er hoeft niet meer gekookt te worden op basis van een schatting van het aantal patiënten. Dit scheelt enorm in de voedselverspilling. We hebben ons als doel gesteld om de verspilling met minimaal 25% te verminderen.  
  2. Het digitale keuzesysteem voor de patiënt wordt gekoppeld aan EPIC. In EPIC wordt aangegeven wanneer er bijvoorbeeld een dieet moet worden gevolgd of een patiënt een periode nuchter moet blijven. De menukeuze van de patiënt wordt door deze koppeling automatisch beperkt of geblokkeerd. Dit voorkomt fouten en de patiënt kan rekenen op een maaltijd met de juiste voedingswaarden op het juiste moment. 
  3. De centrale keuken wordt gesloten en er zullen kleinere satellietkeukens worden gebouwd. Deze keukens voorzien meerdere afdelingen van voeding en zijn dichtbij de afdelingen gesitueerd, zodat er meer samenwerking en interactiemomenten zijn tussen medewerkers van de satellietkeuken en op de afdelingen. 
  4. De menucyclus wordt vernieuwd met een aangepast assortiment dat beter aansluit bij de huidige wensen van de patiënt. De assortimenten worden samengesteld met input van patiëntenpanels.
  5. Er wordt een optimaal voedingsaanbod samengesteld voor speciale doelgroepen zoals kinderen, ouderen, oncologische patiënten, psychiatrische patiënten en dialysepatiënten.
  6. Er komt een ruimer, gevarieerd aanbod van (noodzakelijke) tussendoortjes op verschillende tijdstippen. 
  7. In het kader van duurzaamheid is de norm gesteld dat 40% van de inkoop van de dagverse productie regionaal verbouwd of verwerkt is of een ander duurzaamheidskeurmerk heeft.
  8. De kwaliteit van krokante, gebakken producten en presentatie van de voeding wordt verbeterd doordat we gebruik gaan maken van een verbeterde techniek. De maaltijd wordt warm op het bord geportioneerd en kort daarna aan de patiënt geserveerd. 
Cookie-instellingen