Submenu

Trainingsprogramma keukenassistenten satellietkeukens

 

Voeding 

Interne opleiding voeding:

Onderwerpen
Voedingsleer, dieetleer, allergenen en waren-productkennis, informatie over welke voeding bij een patiënt met een bepaald dieet past, een bepaalde allergie of bij een patiënt met slikproblemen.

Duur training
9 x 3 uur theorie en 1 praktijkles 1 x 3 uur informatie producten Nutricia.

Toetsing vaardigheden
Na iedere training zullen een aantal toets vragen worden gesteld.

Deelnemers ontvangen een UMCG certificaat. 

Praktijktraining bereiding voeding:

Onderwerpen
Bereiden van gerechten voor de tussenronden, presenteren van eenvoudige gerechten en het samenstellen van de warme maaltijd.

Kennis en vaardigheden in het lezen van recepturen, werkinstructies en bedieningsinstructies apparatuur en kennis dieetafleidingen en presenteren.

Duur training
Nader te bepalen. Is afhankelijk van het assortiment per satellietkeuken en het benodigde materiaal.

Toetsing vaardigheden
Voor de opstart van de satellietkeuken moeten alle gerechten voor de tussenronden minimaal 1 keer gemaakt en gepresenteerd zijn.

 

Hygiëne en Voedselveiligheid

Een van de belangrijkste aspecten in het werken met voeding is de hygiëne. De kans bestaat dat door onhygiënisch werken het eten besmet raakt met micro-organismen die de patiënt ziek kunnen maken. In het ziekenhuis is dit een extra riskant. Daarom is er een wet -en regelgeving omtrent voeding.

Basiscursus Voedselveiligheid HACCP

Onderwerpen
Wet- en regelgeving omtrent voeding.
Bijvoorbeeld hoe lang een product bewaard mag worden in en buiten de koelkast en bij welke temperatuur, op welke temperatuur moet de warme maaltijd worden geserveerd. Wat zijn micro-organismen, fysische gevaren. Hoe hygiënisch te werken. Hoe desinfecteren en reinigen.

Duur training
2 x 3 uur theorie en 1 uur praktijktraining met gebruik van apparatuur en van middelen.

Toetsing vaardigheden
Deelnemers ontvangen een UMCG certificaat. Aanvullende informatie over de werkinstructies staat op Zenya.

Praktijktraining Handdesinfectie

Training op het gebied van persoonlijke hygiëne  en handhygiëne die wordt verzorgd door de afdeling Infectiepreventie. 

Duur training
1 x 1,5 uur

Toetsing vaardigheden
Verplichte aanwezigheid

Aanvullende informatie werkinstructie Persoonlijke Hygiëne en Handhygiëne medewerkers staat op Zenya.

 

 

Algemene Basistaken

Praktijktraining broodbuffetwagen

Onderwerpen
Instructies bediening, schoonmaak, dagelijkse onderhoud en storingen, het indelen van het assortiment aan de hand van de bestellijst van iedere afdeling rekening houdend met FIFO, THT, TGT en dieetproducten.

Duur training
1 x 2 uur

Toetsing vaardigheden
Aftekenlijst inwerkprogramma.

Praktijktraining voorraadbeheer

Onderwerpen
Werkinstructies ontvangst van producten, opslaan van producten ongekoeld, gekoeld en diepvries producten en bewaren van producten FIFO, THT en TGT.

Duur training
2 x 2 uur.

Toetsing vaardigheden
Aftekenlijst inwerkprogramma
 

 

Gastvrijheid en Communicatie

Belangrijk is de samenwerking met collega’s in de satellietkeuken en de communicatie met de medewerkers van de verpleegafdeling. 

Interne cursus samenwerken

Onderwerpen
Hoe communiceer je duidelijk,  klantvriendelijk en welke vaardigheden zijn er nodig.

Duur training
2 x 3 uur theorie met praktische voorbeelden en video’s.

Aanvullend: Kennismaken met de medewerkers van verpleegafdeling door twee dagdelen mee te lopen op verschillende afdelingen. 

Toetsing vaardigheden
Verplichte deelname.

Digitaal werken

Onderwerpen
Basisvaardigheden in het omgaan met tablet en PC om informatie op te halen.

Duur training
Minimaal 2 x 2 uur.

Toetsing vaardigheden
Aftekenlijst inwerkprogramma

 

 

Cookie settings