Een 'concept' is in dit geval: een manier van denken over een bepaald onderwerp. In die manier van denken wordt het onderwerp vanaf meerdere kanten bekeken. Bij een voedingsconcept voor het hele UMCG gaat het niet alleen om de voeding zelf, maar ook om alles wat in het UMCG met voeding te maken heeft. Bijvoorbeeld:
Er zijn veel redenen voor een nieuw voedingsconcept in het UMCG:
De huidige werkwijze vanuit één centrale keuken is verouderd en kent veel knelpunten. De centrale keuken en de maaltijdwagens zijn afgeschreven en in het kader van UB35 vindt er een herindeling en verbouwing van hele Centraal Medisch Complex, nieuwbouw van het UCP en verbouw van het CVR, locatie Haren plaats. Hierdoor kunnen de satellietkeukens meegenomen worden in de plannen en hoeft er later niet opnieuw te hoeven verbouwd en geschoven met ruimtes.
De verwachting is dat het nieuwe voedingsconcept vanaf november 2024 kan worden ingevoerd.
Anet Huizing is de projectleider.
Dan helpt de facilitair zorgmedewerker de patiënt hierbij.
Een satellietkeuken is een compacte, decentrale keuken. Vanuit deze keuken kunnen ongeveer 100 warme maaltijden per dag worden verstrekt.
In het Centraal Medische Complex (CMC) UMCG:
Daarnaast worden er op locaties buiten het CMC in gebruik genomen:
Binnen de satellietkeukens kennen we twee functies: (dieet) kok en keuken assistent.
Ontkoppeld koken is een manier van koken waarbij het moment van productie en het moment van uitgifte uit elkaar zijn getrokken. Bij ontkoppeld koken wordt de maaltijd na het koken, direct terug gekoeld en de volgende dag in de voedingswagen opgewarmd en naar de patiënt gebracht. Dit is de huidige manier van werken in het UMCG.
Uitgegaan wordt van 6 eetmomenten op een dag: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje en twee momenten voor de warme maaltijd.
Ja. Er wordt een optimaal voedingsaanbod samengesteld voor speciale doelgroepen zoals bijvoorbeeld kinderen, ouderen, oncologische patiënten, psychiatrische patiënten en dialysepatiënten.
Dit doet de facilitair zorgmedewerker.
Dit varieert per afdeling. In Beatrixoord en het UCP wordt bijvoorbeeld meestal gezamenlijk gegeten. De patiënt heeft echter zelf regie over waar hij/zij wil eten.
Ja. Naasten mogen ook (tegen betaling) mee-eten met de patiënt (maximaal 2 personen per patiënt per maaltijd). Dit gebeurt wel altijd in overleg met de verpleging van de afdeling.
De patiënten voeding is niet bestemd voor medewerkers. De warme maaltijd kan nu tot 1,5 uur van te voren worden besteld. Hierdoor zullen er ook geen extra warme maaltijden beschikbaar zijn.
Dit zijn producten die bij de leverancier al zijn voorbewerkt (gegaard) waardoor er in onze keukens minder bewerking aan hoeft te worden gedaan.
Een pantry is de kleine keuken op de afdeling (afdelingskeuken).
Voedselverspilling of derving: eten dat wordt weggegooid, vaak uitgedrukt in het aantal procent van de totale productie, of in aantal kilogram eten dat per dag wordt weggegooid.
De transitie betreft alleen medewerkers die in de centrale keuken werkzaam zijn en medewerkers van de voedingsadministratie. In de centrale voorlichtingsmomenten is al e.e.a. verteld over het project. In de loop van 2023 worden alle betrokken medewerkers uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarin de veranderingen, kansen en het vervolgtraject worden besproken. Als je eerder behoefte hebt aan een gesprek neem dan even contact op met je leidinggevende.
Nieuws UMCG van de toekomst Vernieuwingen Werk in uitvoering Over UMCG Bouwt
Blijf op de hoogte
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.