Submenu

FAQ

Een 'concept' is in dit geval: een manier van denken over een bepaald onderwerp. In die manier van denken wordt het onderwerp vanaf meerdere kanten bekeken. Bij een voedingsconcept voor het hele UMCG gaat het niet alleen om de voeding zelf, maar ook om alles wat in het UMCG met voeding te maken heeft.

Bijvoorbeeld:

  • inkoop van voeding
  • bereiding van voeding
  • verspreiding van voeding
  • het menu
  • de presentatie op het dienblad en op het bord
  • het serveren van de voeding
  • de afvalverwerking

Er zijn veel redenen voor een nieuw voedingsconcept in het UMCG:

  1. Het huidige voedingsconcept (centrale keuken) is eigenlijk verouderd. Het nieuwe voedingsconcept (meerdere keukens, dichterbij de afdelingen) sluit beter aan bij de visie op voeding van het UMCG en bij de huidige wensen van de patiënten.  
  2. Met het nieuwe voedingsconcept kunnen maaltijden specifiek per doelgroep worden aangeboden, bijvoorbeeld maaltijden voor kinderen, of voor oncologische patiënten. 
  3. Met het nieuwe voedingsconcept wordt de kwaliteit van krokante/gebakken producten en bijvoorbeeld pasta’s beter. 
  4. De patiënt kan met het nieuwe voedingsconcept zelf de maaltijd kiezen en bestellen tot één uur van te voren. Hierdoor wordt er minder eten weggegooid.
  5. Gasten/naasten van de patiënt kunnen ook mee-eten in het nieuwe voedingsconcept.
  6. Doordat de keukens met het nieuwe voedingsconcept dicht bij de afdeling zijn, is er meer contact tussen de afdeling en het personeel van de satellietkeuken om dingen af te stemmen. Bijvoorbeeld als de patiënt ontslagen is of verminderde eetlust heeft.
  7. De bestelprocedure wordt gedigitaliseerd en gekoppeld aan het EPD. Vanuit het EPD wordt aangegeven welke voeding de patiënt mag eten. Hierdoor krijgt de patiënt de voeding die nodig is voor zijn herstel.

De huidige werkwijze vanuit één centrale keuken is verouderd en kent veel knelpunten. De centrale keuken en de maaltijdwagens zijn afgeschreven en in het kader van UB35 vindt er een herindeling en verbouwing van hele Centraal Medisch Complex, nieuwbouw van het UCP en verbouw van het CVR, locatie Haren plaats. Hierdoor kunnen de satellietkeukens meegenomen worden in de plannen en hoeft er later niet opnieuw te hoeven verbouwd en geschoven met ruimtes.

De verwachting is dat het nieuwe voedingsconcept vanaf november 2024 kan worden ingevoerd.

Dan helpt de facilitair zorgmedewerker de patiënt hierbij.

Uitgegaan wordt van 6 eetmomenten op een dag: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje en twee momenten voor de warme maaltijd.

Ja. Er wordt een optimaal voedingsaanbod samengesteld voor speciale doelgroepen zoals bijvoorbeeld kinderen, ouderen, oncologische patiënten, psychiatrische patiënten en dialysepatiënten.

Dit varieert per afdeling. In Beatrixoord en het UCP wordt bijvoorbeeld meestal gezamenlijk gegeten. De patiënt heeft echter zelf regie over waar hij/zij wil eten.

Ja. Naasten mogen ook (tegen betaling) mee-eten met de patiënt (maximaal 2 personen per patiënt per maaltijd). Dit gebeurt wel altijd in overleg met de verpleging van de afdeling. 

De patiënten voeding is niet bestemd voor medewerkers. De warme maaltijd kan nu tot 1,5 uur van te voren worden besteld. Hierdoor zullen er ook geen extra warme maaltijden beschikbaar zijn.

Dit zijn producten die bij de leverancier al zijn voorbewerkt (gegaard) waardoor er in onze keukens minder bewerking aan hoeft te worden gedaan.

Couscous met groenten

 

Een satellietkeuken is een compacte, decentrale keuken. Vanuit deze keuken kunnen ongeveer 100 warme maaltijden per dag worden verstrekt. 

Satellietkeuken MUMC

 

In het Centraal Medische Complex (CMC) UMCG:

  • 1 satellietkeuken (toren L/M)
  • 1 satellietkeuken (torens J/K)
  • 2 satellietkeukens (torens D/E)
  • 1 grotere satellietkeuken (torens ABC)

Daarnaast worden er op locaties buiten het CMC in gebruik genomen:

  • 1 satellietkeuken (locatie UCP)
  • 1 satellietkeuken CVR (locatie Haren)
  • 1 dieet/innovatiekeuken (locatie De Brug)

Binnen de satellietkeukens kennen we twee functies: (dieet) kok en keuken assistent.

Ontkoppeld koken is een manier van koken waarbij het moment van productie en het moment van uitgifte uit elkaar zijn getrokken. Bij ontkoppeld koken wordt de maaltijd na het koken, direct terug gekoeld en de volgende dag in de voedingswagen opgewarmd en naar de patiënt gebracht. Dit is de huidige manier van werken in het UMCG.

Een pantry is de kleine keuken op de afdeling (afdelingskeuken).

Pantry Maasstad Ziekenhuis

 

Voedselverspilling of derving: eten dat wordt weggegooid, vaak uitgedrukt in het aantal procent van de totale productie, of in aantal kilogram eten dat per dag wordt weggegooid.

De transitie betreft alleen medewerkers die in de centrale keuken werkzaam zijn en medewerkers van de voedingsadministratie. In de centrale voorlichtingsmomenten is al e.e.a. verteld over het project. In de loop van 2023 worden alle betrokken medewerkers uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarin de veranderingen, kansen en het vervolgtraject worden besproken. Als je eerder behoefte hebt aan een gesprek neem dan even contact op met je leidinggevende.

Cookie settings