Het UMCG heeft een nieuw voedingsconcept dat gefaseerd geïmplementeerd wordt in het hele UMCG. Sinds medio maart zijn het Universitair Centrum Psychiatrie en het Centrum voor revalidatie, locatie Beatrixoord, hiermee van start gegaan. Andere afdelingen volgen later. Gezonde en gevarieerde voeding en een passend aanbod bij de voedingsbehoeften van de patiënt dragen bij aan een goede voedingsinname en dus ook aan het herstel. En een goede maaltijd kan ook een 'mooi lichtpuntje zijn' voor patienten.
Er gaan een aantal dingen veranderen ten opzichte van het huidige voedingsconcept. Allereerst wordt de menukeuze en ook het bestellen van het menu digitaal. De patiënt krijgt dus een tablet bij het bed, waarop hij of zij zelf de maaltijd kan bestellen. Het keuzesysteem is gekoppeld aan het patiëntendossier, waardoor de menukeuze wordt aangepast aan de benodigde voedingsstoffen en eventuele allergieën of diëten.
Daarnaast worden het assortiment en de verschillende gerechten op het menu vernieuwd. De menukeuze wordt samengesteld met de input van patiëntenpanels. Zo was er onlangs een proefdiner in het UMCG, om vier nieuwe gerechten en toetjes te testen. De menukeuze van een patiënt is achter de schermen gekoppeld aan het Elektronisch Patiënt Dossier (EPD). Hierdoor krijgt de patiënt alleen maaltijden aangeboden die passen bij zijn of haar dieet en voedingsvoorkeur. Iemand die vegetarisch wil eten krijgt bijvoorbeeld geen vlees aangeboden.
Momenteel is er één grote keuken, waaruit alle gerechten naar de verschillende afdelingen gaan. Deze centrale keuken verdwijnt. Hier komen zogenoemde satellietkeukens en één dieet en innovatiekeuken voor in de plaats. Dit betekent dat de gerechten op de afdelingen zelf zullen worden klaargemaakt en korter van te voren worden bereid en dus ook vanuit daar direct kunnen worden geserveerd aan de patiënt. Dit zorgt voor versere en krokantere producten.
Een ander groot voordeel van dit nieuwe voedingsconcept is dat we op deze manier een optimaal voedingsaanbod kunnen samenstellen voor speciale doelgroepen zoals kinderen, ouderen, oncologische patiënten, psychiatrische patiënten en dialysepatiënten. En, niet onbelangrijk: naasten van patiënten kunnen ook mee-eten.
Wat gaat er veranderen na de implementatie van het nieuwe voedingsconcept voor patiƫnten in het UMCG? Wat gaat er veranderen?
Lees hier meer over de digitalisering van de menukeuze voor de voeding voor patiƫnten. Digitale menukaart
Lees hier het laatste nieuws over het nieuwe voedingsconcept in het UMCG. Nieuws over het nieuwe voedingsconcept
Lees hier meer over het nieuwe systeem en de nieuwe leverancier die bij het nieuw te implementeren voedingsconcept horen. Nieuw systeem en nieuwe leverancier
Bekijk hier het trainingsprogramma voor keukenassistenten in de nieuwe satellietkeukens. Trainingsprogramma keukenassistenten satellietkeukens
Lees hier de Frequently Asked Questions (FAQ) over het nieuwe voedingsconcept. FAQ
Nieuws UMCG van de toekomst Vernieuwingen Werk in uitvoering Over UMCG Bouwt
Blijf op de hoogte
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.