Naam: Marieke Eldering en Frank van Es
Functie: Psychiater polikliniek Psychose en Plaatsvervangend opleider (F) en Psychiater cluster Stemming en Angst en Hoofdopleider (M)
Hoe lang werken jullie al voor het UCP?
Frank: Ik ben in 1994 opgeleid in het UCP en ben in 2009 teruggekomen van GGZ Friesland.
Marieke: Ik ben ook opgeleid in het UCP. Ik ben in 2003 begonnen met mijn opleiding, die ik heb gecombineerd met promotie-onderzoek en daarna in 2011 gaan werken op de PAAZ van het ziekenhuis in Sneek gegaan. Daar heb ik gewerkt tot voorjaar 2016, waarna ik ben teruggekomen in het UCP.
Frank: We zijn allebei opleider geworden in september 2022. Sindsdien hebben we eigenlijk een nieuwe baan.
Waar is jullie werkplek op dit moment?
Frank: Toevallig kom ik net terug van een huisbezoek bij een patiënt in Beijum. Maar wanneer ik op het UCP ben, dan heb ik de mooiste kamer van iedereen, namelijk een heel ruime kamer met mooi uitzicht op de ingang, , met eigen opgang en balkon.
Marieke: Mijn kantoor is op de derde verdieping. Als opleiders voeren we de uiteenlopende gesprekken in de onderwijsgang. In de nieuwbouw zullen we die gesprekken op de 3e etage voeren. We werken hierbij nauw samen met onze collega Paulien Bladder, managementassistent van de opleiding.
Hebben jullie nog een leuke anekdote over het oude gebouw?
Frank: Jaren geleden had ik tijdens kerst dienst. Tijdens het kerstdiner werd ik gebeld dat er lekkage was in het separeerverblijf – de regenpijpen waren verstopt door de sneeuw op het dak en het was gaan dooien. Samen met Theo (Wubbels) hebben we de afdeling ontruimd… Ben benieuwd hoe dat straks met de daktuinen gaat!
Marieke: In mijn opleiding heb ik samen met andere aios een video voor aios die hun opleiding bijna hadden afgerond, met als thema ‘Opgroeien doe je in het UCP.’ We hebben toen supervisoren meegekregen die persiflages van zichzelf deden en hebben overal in het gebouw wel gefilmd. Zelfs mijn zoontje die nog geen jaar oud was deed mee als figurant, hij kon toen net lopen (en is nu 15 jaar!). Er liggen hier zoveel herinneringen als je je opleidingstijd hier ook hebt gedaan.
Waar kijken jullie naar uit in het nieuwe gebouw?
Frank: Toen dit oude gebouw werd opgeleverd werd het met evenveel trots en enthousiasme omarmd, met zoveel vernieuwing en mogelijkheden; het had overzichtelijke patio’s, was modern, met veel faciliteiten, zoals een zwembad, een collegezaal, een tennisbaan en sportzalen... Dat gevoel hebben we met de huidige nieuwbouw weer.
Frank: Door de verhuizing schudden we de boel op en krijgen we hopelijk weer hele nieuwe lijntjes. Ik hoop dat hierdoor weer nieuwe samenwerkingen gaan ontstaan. Ben ook benieuwd naar de samenwerking met de onderzoekers, als we het gebouw gaan delen.
Zijn jullie ergens sceptisch over?
Marieke: We rekenen ons nu rijk met de ruimte die we hebben. Dat wordt een extra uitdaging die we met de beide petten van opleider en behandelaar op hebben. Bij de planning van de aios wordt een aparte planning aangehouden; gelukkig heeft Paulien hier een prachtig basisrooster voor gemaakt. Het delen van kantoorruimte kent voor ons allen ook zo zijn voordelen.
Frank: Voor patiënten met een psychose is het lastig als we door beperkte spreekuurtijd zouden kunnen bieden. Zij komen niet altijd naar een geplande afspraak, maar komen soms binnenvallen op een moment dat zij behoefte hebben aan contact. Hoe zij de behandelaar kunnen vinden die zij op dat moment zoeken is nog even de vraag. De ambulant verpleegkundigen kunnen ze in ieder geval weer vinden op hun vaste kamer. En de meeste patiënten zijn volhardend en creatief, dus we vinden vast een oplossing.
Moet er nog iets worden meegenomen naar het nieuwe gebouw?
Frank: Het feit dat je met zo veel denkkracht in hetzelfde gebouw zit. Daar moeten we van blijven profiteren.
Marieke: Ik hoop dat de nieuwe manier van werken ons motiveert om nog meer met elkaar in verbinding te blijven staan.
Frank: En dat de klinisch verpleegkundigen weer een plek met uitzicht vinden om samen met de patiënten naar het vuurwerk te kijken tijdens Oud en Nieuw! Dat gebeurde elk jaar op de 7e etage van het huidige gebouw.