Spoedeisende Hulp

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMCG is een afdeling waar jaarlijks ongeveer 32.000 patiënten met een acute zorgvraag worden behandeld. Patiënten worden verwezen door bijvoorbeeld een huisarts, worden na een 112 melding gebracht of verwijzen zichzelf.

Na behandeling op de SEH wordt een patiënt ontslagen, opgenomen op een verpleegafdeling of een afdeling voor intensieve klinische zorg (IC, CCU, OK). Een goede toegang tot de SEH en goede verbindingen van de SEH met de rest van het ziekenhuis zijn belangrijk om efficiënt te kunnen functioneren.

Op de SEH zijn alle voorzieningen aanwezig voor initiële opvang en behandeling van patiënten met een acute zorgvraag. Naast specifiek ingerichte behandelkamers zoals traumakamers, reanimatiekamers en (bewaakte) behandelkamers zijn er radiologische voorzieningen (CT, Bucky, echo) en "point of care testing" voor het snel bepalen van bloedwaarden. De SEH vormt samen met de Criticial Decision Unit (CDU) het hart van het Centrum Acute Zorg (CAZ)

In de onmiddellijke omgeving van de SEH bevinden zich afdelingen die direct betrokken zijn bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met een acute zorgvraag: Radiologie, Operatiecentrum, Intensive Care. Ook zijn er zijn korte lijnen met de diverse laboratoria door middel van het buizenpostsysteem (spoed en reguliere lijnen).

De ruimtes op de nieuwe Spoedeisende Hulp zijn ruim opgezet. Er is veel verkeer op de SEH: ambulancepersoneel, brancards, lopende patiënten en SEH personeel. Het is belangrijk dat er ondanks deze stroom aan verkeer ruimte, rust en overzicht op de SEH is. De ruime, open structuur zorgt voor goede zichtlijnen waarbij ook aandacht is voor de privacy van de patiënt en de rust van de omgeving. 

Ga terug naar het menu

Cookie settings