Update UMCG Bouwt: waar staan we? 

Linda Reinders November 01, 2024
304 keer bekeken

Op 1 december 2022 is het bouwprogramma UMCG Bouwt gepresenteerd. Het bouwprogramma bestaat uit meerdere (ver)bouwprojecten en digitale vernieuwingen. De vernieuwing is nodig om de kwaliteit van onze kerntaken zorg, onderzoek, onderwijs te blijven bieden en zo aan het UMCG van de toekomst te bouwen.

Op deze manier kan het UMCG blijven voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van patiënten en medewerkers. Ook kan het UMCG als werkgever blijven zorgen voor het creëren van een moderne en fijne werkomgeving. Nu we twee jaar verder zijn, is het tijd om te kijken waar we staan. We blikken terug en kijken vooruit.

We hebben veel bereikt

De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet in de realisatie van het Masterplan Bouw. Denk bijvoorbeeld aan de Acute Zorg met de vernieuwde Spoedeisende Hulp, de Critical Decision Unit en twee nieuwe hybride operatiekamers. Daarnaast zijn de Intensive Care Neonatologie, de Intensive Care Volwassenen, de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie, drie verdiepingen van het Multifunctioneel Vergader-, Werk- en Onderwijscentrum en meerdere nieuwe poliklinieken in gebruik genomen.

Ook zijn er mock-up ruimtes gerealiseerd voor de nieuwe verpleegkamers, Intensive Care Volwassenen, Intensieve Verpleegkundige Zorg, PACU en operatiekamers. Deze demoruimtes gebruiken we om te testen tijdens het bouwproces, maar ook om de zorg op te leiden voordat ze verhuizen naar hun nieuwe werkplek.

Lees verder onder de afbeelding.

Bouwen in een werkend UMCG

We hebben ervaren dat het bouwen en verbouwen in een medisch centrum wat 24/7 in gebruik is, nog complexer is dan gedacht. De aannemers zijn aan het slopen, bouwen en renoveren terwijl de zorgprofessionals zich dagelijks inzetten om de beste zorg te leveren. Het is voor alle partijen balanceren en dit vraagt om nauwe samenwerking met elkaar.

In 2022 is een planning voor vijftien jaar afgegeven. Dit blijkt achteraf te ambitieus te zijn geweest. Als UMCG hebben we niet op alle factoren van het bouwproces invloed. We zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de gemeente als het gaat om het vergunningentraject, maar ook personeelstekorten bij ons en bij de bouwpartners, leveringsproblemen van materialen, het stilleggen van de bouwwerkzaamheden bij overlast en de complexiteit van de infrastructuur hebben invloed op de snelheid van het bouwproces. Samen met de Raad van Bestuur en het Kern IBT is gekeken naar de impact op het primaire proces van de vertraging die is ontstaan. Er is een uitloop van ongeveer twee jaar. Dit houdt in dat een aantal bouwprojecten opschuiven in de tijd. De exacte consequenties van deze uitloop zijn we nu voor fase 2 van het bouwprogramma in kaart aan het brengen.

Lessons learned

De afgelopen jaren hebben we veel geleerd. Zo beginnen we eerder met het verhuizen van afdelingen. Op deze manier kunnen we de ruimtes die verbouwd moeten worden in een eerder stadium analyseren. Niet alles staat op de tekeningen en dat stelde ons soms voor verrassingen. Door alles vooraf in kaart te brengen en te vergelijken met de tekeningen, lopen we tijdens de bouwperiode minder vertraging op. Ook sturen we strakker op het proces van de aannemer en wordt een afdeling pas in gebruik genomen wanneer deze goed en volledig is opgeleverd en geen kritische restpunten meer heeft.

Het uitlopen van de planning geeft ons aan de voorkant meer tijd om nog beter voor te bereiden op de komende verbouwingen. Het bouwproces is een continue samenwerking met het primaire proces, maar ook met externe partijen zoals aannemers, leveranciers en andere partners. Voorop staat dat de primaire processen altijd op een veilige manier uitgevoerd moeten kunnen worden.

Download de afbeelding hier:

Images

Added files

Cookie settings