Samen naar een nieuw UCP met... Joke Veenstra

Sophie Meijberg January 29, 2024
261 keer bekeken

Joke werkt sinds 1985 in het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) en heeft al verschillende rollen gehad. Ze is nu teamleider en kent het UCP op haar duimpje. Joke kijkt uit naar de verhuizing en hoopt dat het nieuwe gebouw comfortabeler is voor zowel medewerkers als patiënten.

Naam: Joke Veenstra 
Leeftijd: 62 jaar 
Functie: Teamleider Crisis, deeltijd en opname (CDO) en Psychosen (PSP1)   


Hoe lang werk je al voor het UCP?  

Ik begon in 1985 bij het Universitair Centrum Psychiatrie als verpleegkundige op de gesloten afdeling. Het langst heb ik gewerkt op P2C, die afdeling bestaat inmiddels niet meer.  

Waar is je werkplek op dit moment?  

Na regieverpleegkundige geweest te zijn, begon ik aan mijn huidige functie als teamleider CDO en PSP1. De meeste mensen kennen mij wel. Ik ben ook tien jaar lang opnamecoördinator geweest. 

Hoe vind je het om bij het UCP te werken? 

Op zich wel goed denk ik, haha! Ik houd het tenslotte al bijna veertig jaar vol! Ik heb altijd gebruikgemaakt van de mogelijkheden die het UCP biedt. Zo heb ik bijvoorbeeld binnen de afdeling Psychosen cursussen en trainingen gegeven aan patiënten en lotgenotengroepen. Daarnaast heb ik meegewerkt aan een groot opgezet verpleegkundig onderzoek in de drie noordelijke provincies. Al deze ervaringen neem ik mee in mijn huidige functie als teamleider. 

Voor mijn rol als leidinggevende heb ik een opleiding Management in de zorg via het Universitair Centrum Psychiatrie aangeboden gekregen. De kansen die je krijgt, moet je aangrijpen vind ik. Ik heb altijd met heel veel plezier bij het Universitair Centrum Psychiatrie gewerkt en voel mij ook trots1 als ik dit vertel. 

Aanvullende reactie vanuit project Nieuwbouw: 

1 Het nieuwe gebouw heeft de nieuwste technologie én is comfortabel voor patiënten en medewerkers. Hier kunnen we beter gefaciliteerd onze behandeling uitvoeren en zorg verlenen.  We hebben misschien wel het modernste psychiatriegebouw van Nederland. Best iets om trots op te zijn! 

Heb je nog een leuke anekdote van het oude gebouw? 

Vroeger was er een, niet al te groot, zwembad in het Universitair Centrum Psychiatrie. Hier konden patiënten onder begeleiding van verpleegkundigen zwemmen. Het zwembad had een verstelbare bodem zodat je ook kon staan. Ik vond het heerlijk om samen met patiënten te kunnen zwemmen! Toen het vanwege bouwwerkzaamheden weg moest, heb ik het ook echt gemist.   

Waar kijk je naar uit bij het nieuwe gebouw?  

Dat de patiënten een nieuw onderkomen krijgen waar goed over is nagedacht. Een veiligeen gerieflijke kamer met de mogelijkheid tot rooming-in3 van familie en naasten. De patiëntkamers in het oude gebouw zijn minimaal ingericht en niet meer van deze tijd. Ik kijk ook uit naar meer comfort en hygiëne voor de medewerkers. We hebben regelmatig problemen met de riolering en ook de vloerbedekking op de kamers is verouderd en doorleefd. Kortom: ik kijk echt uit naar het gebouw waarin alles nieuw is! 

Aanvullende reactie vanuit project Nieuwbouw:

De patiëntenkamer is zo veilig mogelijk ontworpen. Gedacht is aan suïcideveiligheid, afsluitbaarheid van het water en vaste plafonds. Op die manier kan de patiënt zo lang mogelijk vanuit zijn eigen kamer worden behandeld.  

3 Bij rooming-in kan er een naaste van de patiënt bij de patiënt op de kamer slapen. Dit kan voor de patiënt prettig zijn. Deze mogelijkheid is er op de brede vensterbank in de patiëntenkamer. 

Welke veranderingen vind je belangrijk in de transitie van het oude naar het nieuwe gebouw?  

In het nieuwe gebouw worden de klinieken meer gecentreerd, zitten ze dichter bij elkaar4 . Dat is in het huidige gebouw wel anders: daar zit de afdeling Depressie bijvoorbeeld best ver van de rest. Heb je een nachtdienst5, dan is het niet prettig om zo'n eind door een lange, donkere gang te moeten lopen als er op een andere afdeling een alarm afgaat. Daarom vind ik het ook voor de veiligheid van onze medewerkers een groot pluspunt dat straks alles dichter bij elkaar zit, verdeeld over twee afdelingen. Hierdoor kun je elkaar gemakkelijker en sneller ondersteunen.  

Aanvullende reactie vanuit project Nieuwbouw:

Bij het ontwerp is er nagedacht over de liggen van de klinische afdelingen t.o.v. elkaar. Dit draagt bij aan veiligheid en efficiëntie. Zo liggen de gesloten afdelingen tegen elkaar aan. Zo is assistentie dichtbij en kan een voorziening als de extra beveiligde kamer (EBK) worden gedeeld.    

5 De nachtdienst zit in het nieuwe gebouw gecentreerd in het midden van het kliniekgebouw in de nachtpost. Dit is efficiënt (niet meer 1 nachtdienst per afdeling omdat de afstand zo groot is) en veilig (meerdere verpleegkundigen zitten nu op 1 plek i.p.v. verdeeld over het gebouw). 

Heb je al een rondleiding gehad? Zo ja, wat viel je op?  

Ja en ik vond het gebouw erg indrukwekkend. De gekozen materialen en kleuren van bijvoorbeeld de vloeren en deuren vind ik mooi. De patiëntkamers zijn opvallend ruim met grote ramen. Je kunt zien dat er bij het ontwerp goed is geluisterd naar ervaringen uit het verleden6. Ik had de gang bij de klinieken in eerste instantie niet zo lang ingeschat. Op de plattegrond lijkt dit dan toch anders dan het in werkelijkheid is. 

Aanvullende reactie vanuit project Nieuwbouw:

In de aanloop naar het nieuwe gebouw is al sinds 2016 door medewerkers meegedacht in het ontwerp. Iedere ontwerpfase is getoetst aan medewerkers uit de praktijk. Door het meedenken van medewerkers zal het gebouw zo goed als mogelijk aansluiten bij de werkpraktijk.

Wat vind je belangrijk in het nieuwe gebouw? Wat moet er zeker mee worden genomen en wat kan er beter?  

Het gevoel en de liefde voor de patiënt. Wij zijn hier tenslotte voor de patiënt en willen die zo goed mogelijk begeleiden en behandelen. Wij zijn altijd gewend geweest om te kijken naar wat de patiënt nodig heeft en ik denk dat we dit in het nieuwe gebouw nóg beter kunnen doen. Zo komt er de ‘High intensive care’ unit binnen de afdeling, waar de omstandigheden goed afgestemd kunnen worden op verwarde patiënten die niet op de afdeling kunnen verblijven en een prikkelarme omgeving nodig hebben. Volgens mij wordt het straks veel comfortabeler voor de patiënt. Met meer faciliteiten, prikkelarme begeleiding en de mogelijkheid van fysieke aanwezigheid van een begeleider, in plaats van alleen cameratoezicht.   

Images

Cookie settings