Het is al begonnen
Wie recent in het UMCG is geweest of erlangs is gereden, is het vast al opgevallen: er wordt veel gebouwd en verbouwd. Zo verrijst aan de Petrus Campersingel het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie en wordt in het hart van het medisch complex gewerkt aan een nieuw Centrum Acute Zorg, waarvan de nieuwe Spoedeisende Hulp vorig jaar werd geopend.
Het zijn slechts twee van de vele bouwprojecten die de komende jaren in het UMCG op de rol staan. Waarom dat nodig is? ‘De huidige gebouwen stammen uit de jaren ’80 en begin ’90 en zijn toe aan vernieuwing’, vertelt Evert Jan Beens, managing director van de bouwplannen van het UMCG. ‘Niet alleen zijn de gebouwen verouderd, we stellen er ook andere eisen aan omdat ons werk is veranderd.’
De zorg verandert
Een duidelijk voorbeeld hiervan: doordat het UMCG steeds meer hoogcomplexe zorg biedt, zijn operaties ingewikkelder. Meer mensen, meer apparaten: dat vraagt om een andere indeling van de ruimtes op de operatieafdeling. ‘De laatste jaren zijn er veel vernieuwingen in de zorg op technisch gebied’, zegt Beens. ‘Deze helpen om onze patiënten nog beter te kunnen behandelen. Een operatierobot of een 3D-röntgenapparaat neemt veel ruimte in beslag op een operatiekamer. Om dit soort apparatuur een plek te kunnen geven en genoeg ruimte over te houden voor het zorgpersoneel om fijn te kunnen werken, moeten we de operatieafdeling vernieuwen.’
De zorg denkt mee
Om zo'n afdeling en de ruimtes zo goed mogelijk in te richten denkt het zorgpersoneel actief mee met de architect. Een manier om dit te doen is met zogenaamde mock-ups, vertelt Beens: ‘De toekomstige operatieruimte wordt nagemaakt zodat de zorgcollega's in een proefopstelling alvast kunnen ervaren hoe deze er straks uit komt te zien en of deze aan hun eisen voldoet.’
Huiselijke sfeer in hightechomgeving
Bij het ontwikkelen van alle plannen staan de wensen van de patiënt centraal. ‘Mensen willen meer privacy, voldoende ruimte om bezoek te ontvangen, de mogelijkheid dat een familielid blijft slapen. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden’, vertelt Beens. De nieuwe afdeling IC Neonatologie is hier een goed voorbeeld van en laat zien hoe de zorgafdeling van de toekomst eruitziet: meer éénpersoonskamers voor meer privacy voor patiënten, een huiselijke sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen en ondersteuning van de nieuwste technieken om de beste zorg te kunnen bieden.
Waar wordt aan gewerkt?
De komende jaren wordt er zowel gebouwd als verbouwd om het UMCG te moderniseren. Naast de hierboven genoemde projecten is ook de verbouw van een van de verpleegtorens inmiddels gestart. Hier wordt een verdieping aan toegevoegd zodat hier drie nieuwe intensive care afdelingen gerealiseerd kunnen worden. Verder worden verschillende poliklinieken en beddenhuizen gerenoveerd, worden verschillende laboratoria op één plek gebundeld en komt er een nieuw Ouder Kind Centrum.
Aan de noordzijde van het UMCG-terrein werkt de RUG aan een nieuw onderwijscentrum: het Anda Kerckhoven Center. Ook worden daar de voorbereidingen getroffen voor het nieuwe University College.
Voor het hele UMCG-terrein, van de hoofdingang aan het Hanzeplein tot aan de noordzijde, is een totaalvisie ontwikkeld om tot een levendige, duurzame en gastvrije Healthy Ageing Campus te komen. Hier is straks zorg, onderwijs en onderzoek, sport en ontspanning te vinden, gericht op het gezond ouder worden.
Gebiedsvisie
Dit betekent ook dat de openbare ruimte op het UMCG-terrein wordt aangepakt. Er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers en ook wordt de omgeving groener. Samen met de RUG en de gemeente Groningen ontwikkelt het UMCG een gebiedsvisie, gericht op een betere integratie tussen stad en ziekenhuis. Naar verwachting wordt deze gebiedsvisie rond de zomer van 2023 door de gemeente Groningen ter inzage gelegd.
We blijven op de huidige locatie
Bij het maken van al deze plannen is een bewuste keuze gemaakt om op de huidige locatie te blijven, vertelt Beens. ‘Het UMCG is al 225 jaar verbonden met Groningen, een jubileum dat we dit jaar ook vieren. Ondanks dat verhuizen voordelen zou kunnen hebben, bijvoorbeeld voor de bereikbaarheid, kiezen we er toch voor om in de stad te blijven. Hier zijn we zichtbaar voor de stad en nauw verbonden met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de studenten. Deze verbondenheid is belangrijk voor ons en ook voor onze patiënten. Ondanks onze centrale ligging in de stad kunnen zij ons goed bereiken, kunnen zij hier goed parkeren en hebben ze alle gemakken van de stad dichtbij.’
Lees hier het artikel van RTV Noord over de bouwplannen van het UMCG.