Submenu

Onderweg naar... de nieuwe keuken in Beatrixoord

Linda Reinders May 07, 2024
0 comments

Het UMCG ontwikkelt een nieuw voedingsconcept voor patiënten dat wordt toegepast in het hele UMCG. Een divers en voedzaam dieet, afgestemd op de behoeften van de patiënt draagt bij aan het herstel. Om het nieuwe voedingsconcept te kunnen waarmaken worden er nieuwe decentrale keukens gebouwd.

We spreken Mark Spekschate, teamleider voeding bij Beatrixoord. Mark: "Er is terecht veel aandacht voor de Neurorevalidatie als gebruikers van de nieuwe vleugel. Echter, ook wij, het team Keuken en het team Zuidzicht gaan verhuizen. En dat heeft veel invloed op onze werkzaamheden. Specifiek voor de keuken betekent het allereerst dat we op een andere manier gaan bereiden."

Mark Spekschate voor de locatie van het nieuwe restaurant, satellietkeuken en afdeling Neurorevalidatie

Het UMCG stapt over naar een nieuw voedingsconcept voor patiënten, met een vernieuwde menukeuze en waarbij de patiënt zijn of haar menu digitaal kan bestellen, zo nodig met hulp van de medewerker facilitaire zorgondersteuning.

Momenteel is er één grote keuken, waaruit alle gerechten naar de verschillende afdelingen gaan. Deze centrale keuken verdwijnt. Hier komen zogenoemde satellietkeukens en een dieet- en innovatiekeuken voor in de plaats. Dit betekent dat de gerechten dichtbij de afdelingen zullen worden klaargemaakt en dus ook vanuit daar direct kunnen worden geserveerd aan de patiënt. Alle veranderingen samen zorgen ervoor dat de patiënt tot ongeveer anderhalf uur van te voren de warme maaltijd kan bestellen. Dit is in Beatrixoord op dit moment nog twee dagen of meer van te voren.

Mark vertelt verder: "Het voordeel van deze manier van koken is dat het gerecht verser is en minder snel zal uitdrogen. In het gehele UMCG komen zeven van deze keukens, waaronder één in Beatrixoord. Omdat de maaltijden op de dag zelf worden samengesteld, verwachten we veel minder afval. Inkopen wordt makkelijker op basis van de hoeveelheid maaltijden die die dag echt nodig zijn. Onverwachte veranderingen door bijvoorbeeld ziekte, ontslag of transfers worden meteen verwerkt. Hierdoor hoeven veel minder maaltijden te worden weggegooid. Ons streven is het percentage afval UMCG-breed te verminderen van 40% naar onder de 10%."

"We gaan straks in een hele nieuwe omgeving werken. Alle apparatuur wordt nieuw, de beschikbare ruimte waarin we werken wordt veel kleiner. We gaan van 500 m2 naar 100 m2 voor de keuken en de afwas. Dit betekent dat we efficiënter zullen werken. Het grote voordeel wordt dat we dichter bij de patiënt en het nieuwe restaurant zitten en dus dichter bij de mensen. We hebben nog het nodige te doen, maar zijn in gedachten al volop met onze nieuwe werkplek bezig."

Images

Cookie settings